divendres, 28 de gener del 2011

Div poètics 28 1 11 Marta Pesarrodona

Avui una confessió de Marta Pesarrodona , en la que moltes (potser molts!! ) es sentiran, en ocasions molt identificats !!
Hoy me resulta imposible traducir esta Confesión, pero si lo lees despacio y de forma cadenciosa veras que tiene ritmo de Bolero o en ocasiones de tango.(adjunto pequeño vocabulario)
Bon  cap de setmana

CONFESSIÓ
Si fos sincera escriuria un bolero,
i fins i tot més, un tango.
Sóc, però, catalana i,
ja se sap, als armaris familiars,
en comptes d'esquelets elegants
d'avantpassats tarambanes,
dec tenir-hi un capellà o altre,
poc avesat als sermons de vi que,
a la fi, són els únics que valen.
De no poder ser ni boleros ni tangos,
recer prendria a l'humor britànic,
o a la sofisticació d'una jueva ianqui.
O, en darrer terme, em sucaria tota 
en la vehement memòria proustiana
(enterrada i com cal honorada
l'adolescent febre sartriana).
En un bolero diria: com jo t'estimo
no t'estimarà mai cap d'altra
(i ho cantaria una dona perdent
les pestanyes prop d'una copa alta).
Per a un tango escriuria:
ja mai més no podré oblidar-te
(i ho ploraria un "sanjuanino"
lleument calb i de bigoti ample).
Si fos sincera escriuria un bolero,
i fins i tot més, un tango.

Marta Pesarrodona


Pequeña guia vocabulario
Tango : Tango
Bolero : Bolero
Dona: mujer
d'avantpassats ,tarambanes, ; antepasados juerguistas
 T’estimo : te quiero
Avesats : duchos , conocedores
Recer prendria: me pondría a cubierto del humor británico  
Capella : Cura ;sacerdote
Catalana: Catalana , Mujer nacida o que  vive en Cataluña. Persona   de sexo femenino  ,semejante o igual a las no catalanas . El masculino es Catalán de idénticas características al resto de los  hombres no catalanes .


Eduard Sagarra i Trias

dijous, 20 de gener del 2011

Divendres mes o menys poetics

Benvolguts seguidors dels divendres poètic


Avui, recordant els versos de Gabriel Celaya (“Maldigo la poesia que no toma partido, partido hasta mancharse ..) us vull esser molt sincer. Es per això que voldria   fer- vos partícips de la meva preocupació , disconformitat i temença , per tot el que escolto i llegeixo des dels  primers dies del any, en torn a les autonomies i al seu cost monetari.

Caldria preguntar-se si es  pot mesurar la democràcia només pel seu cost  econòmic? La economia pot condicionar  l’assoliment d’un estat plurinacional, autonòmic , democràtic, divers i  constitucional?

 Si seguim per aquets camins tortuosos,  no previstos ni pactats a l’ Espanya del 1978, algú podria atrevir-se a dir , absurdament,   que “ econòmicament parlant es molt mes barata la dictadura, el totalitarisme, la uniformitat  i la manca de drets fonamentals que la democràcia parlamentaria “ si ens atenim als  números freds  i “als mercats”(de quina raça o nacionalitat son els mercats?) , que ni son sensibles, ni pensen en les persones ni ,molt menys, en les legitimes aspiracions dels pobles i nacions.

Crec fermament ,  que en un  sentit individual  i col·lectiu de poble (es digui estat, nació, comunitat humana, o pàtria ... ) i, també des de la perspectiva dels drets i llibertats fonamentals ,la seguretat jurídica i en definitiva la democràcia , seria un error i  un retorn al trist i llarg passat (que tots els qui el  varem viure volem oblidar) sota la justificació de poder solucionar la crisi econòmica actual .

Com diuen al Polònia!! Perdoneu  però algú ho havia de dir !!!
Bon cap de setmana
Eduard

Estimados seguidores de los Viernes poéticos

 
Hoy, recordando los versos de Grabriel Celaya ("Maldigo la poesía que no toma partido, partido hasta mancharse...)  os quiero ser muy sincero. Quisiera haceros partícipes de mi preocupación y disconformidad por lo que escucho y leo desde los primeros días del año en torno a las autonomías y a su coste  económico.
¿Es necesario preguntarse  si se puede medir la democracia sólo por su coste económico? ¿La economía puede condicionar el logro y permanencia de un Estado plurinacional, autonómico, democrático, diverso y constitucional?

 
Si seguimos por estos caminos sinuosos, no previstos ni pactados en la España de 1978, alguien podría defender  absurdamente  que "económicamente hablando, es mucho más barata la dictadura, el totalitarismo, la uniformidad y la falta de derechos fundamentales en la gestión de un Estado que la democracia constitucional y  parlamentaria"; especialmente si nos atenemos a la frialdad de los  números y "a los mercados" (¿que raza o nacionalidad tiene el mercado?) que  ni son sensibles, ni piensan en las personas ni mucho menos en las legítimas aspiraciones de los pueblos y naciones.

Creo firmemente que en un sentido individual y colectivo de pueblo (se diga Estado, nación, comunidad humana, o patria) y, desde la perspectiva de los derechos y libertades fundamentales, la garantía de la  seguridad jurídica y en definitiva la democracia, sería un error y un retorno al triste y largo pasado (que todos los que lo vivimos queremos olvidar) bajo la justificación de poder solucionar la crisis económica actual.
Es evidente que la de hoy no es poesía, pero, para el autor de este envío semanal, la sensibilidad poética no está reñida con los sentimientos ni las convicciones democráticas, al contrario, son su expresión en el estado más puro.
En Catalunya se emite un programa en la TV3 donde se parodia a un parlamentario, por todos conocido, que en el Congreso de los Diputados y reiteradamente dice” Perdonad, pero alguien debía de decirlo”
Buen fin de semana
  Eduard Sagarra i Trias

dimarts, 18 de gener del 2011

Immigrants i eleccions municipals del mes de maig

Immigrants i eleccions municipals del mes de maig

Enguany, a les Municipals del mes de maig, es presenta una important novetat en el cens de votants, doncs s’incopora al cens de possibles votants un gran nombre de estrangers immigrants que fins ara no tenien aquest dret, que està  reconegut en l’article 13.2 de la Constitució.

El dret al sufragi actiu i passiu, ja el tenien, des de la entrada en vigor del Tractat de la Unió, els comunitaris que visquin a Espanya. És un dret  fonamental del ciutadà europeu.

Per a poder votar els qui no són europeus cal que:

  1. hi hagi un acord internacional amb el seu país ,
  2. que hi hagi reciprocitat, 
  3. que siguin regulars i
  4. que resideixin a Espanya al menys cinc  any abans de les eleccions (Noruega només 3).

Cal, a més, un acte voluntari: Inscriure’s al cens de residents a Espanya. El 14 de gener, s’amplia el termini per ferho fins el 22 de gener. Aquest dret a votar en les municipals es calcula que el tenen segons estadística més de 800.000 persones, que son nacionals amb els que Espanya té conveni  Internacional

Els països als que afecta són: Noruega, Xile, Bolívia, Colòmbia, Equador Islàndia, Nova Zelanda, Paraguai, Perú, Trinitat Tobago y des de fa molt poc Cabo Verde .

És un col·lectiu molt important que, en determinats municipis, tindrà molt de pes a l’ hora d’escollir Alcaldes i Regidors.

Els partits politics hauran de fer, per fi, una bona política d’estrangeria i plantejar solucions, deixant de fer polítiques amb la estrangeria o contra la immigració.

Veurem què diuen els programes, ja que és segur que ells votaran, o ho faran més que els nacionals, s’hi juguen i ens hi juguem  molt!


Eduard Sagarra Trias

divendres, 14 de gener del 2011

Divendres Poetic Benedetti 14 1 11

Algu de vosaltres m’ha enviat, durant aquestes festes,  aquestes reflexions de Benedetti , que faig meves  en aquest inici d’any 2011 (esperem  i desitjem de recuperacio!!) i  que vull compartir

 Para que el 2011 sea el año de la recuperación (espero ), hago mías unas reflexiones de Mario Benedetti:.

Bon Cap de setmana
Eduard

"Me gusta la gente que vibra, que no hay que empujarla, que no hay que decirle que haga las cosas, sino que sabe lo que hay que hacer y que lo hace en menos tiempo de lo esperado.

Me gusta la gente con capacidad para medir las consecuencias de sus
acciones, la gente que no deja las soluciones al azar.

Me gusta la gente estricta con su gente y consigo misma, pero que no pierda de vista que somos humanos y nos podemos equivocar.

Me gusta la gente que piensa que el trabajo en equipo, entre amigos, produce más que los caóticos esfuerzos individuales.

Me gusta la gente que sabe la importancia de la alegría.

Me gusta la gente sincera y franca, capaz de oponerse con argumentos serenos  y razonables.

Me gusta la gente de criterio, la que no se avergüenza de reconocer que no sabe algo o que se equivocó.

Me gusta la gente que al aceptar sus errores, se esfuerza genuinamente por no volver a cometerlos.

Me gusta la gente capaz de criticarme constructivamente y de frente; a éstos los llamo mis amigos.

Me gusta la gente fiel y persistente, que no fallece cuando de alcanzar
objetivos e ideas se trata.

Me gusta la gente que trabaja por resultados.

Con gente como esa, me comprometo a lo que sea, ya que con haber tenido esa gente a mi lado me doy por bien retribuido."  

dimecres, 5 de gener del 2011

Reis poètic 2011

Avui es una nit màgica per a tots .Els Reis venen   per grans i petits ; de vegades quan menys t’ho esperes i,encara que no sigui un divendres . DEDICAT ALS VOSTRES FILL I NETS ¡!!!!!
El Rei Negre Eduard
¡!Hoy es una noche mágica ¡Los Reyes Magos vienen   para mayores y pequeños. En ocasiones    cuando menos te lo esperas aunque no sea viernes. DEDICADO A VUESTROS HIJOS Y NIETOS!!
Baltasar Eduard

El camell despistat
Núria Freixa

Un camell m'ha preguntat
cap on era l'establia.
Portava "mel i mató, panses i
figues, nous i olives".
Jo l'estrella li he indicat,
ella li farà de guia.

També duia molts regals i anava
ple de joguines.
He pogut llegir el meu nom
en una que sobreeixia.

El seu somriure i el meu
s'han volgut fer companyia

El Camello despistado

Un camello me ha preguntado
 donde se hallaba el pesebre
Iba  cargado con  “ miel requeson,pasas
higos, nueces y aceitunas “ 
Yo le indicado la estrella
que le hara de guia.

Tambien traia muchos regalos e iba
cargado de juguetes
He podido leer mi nombre
en uno que sobresalia.

Su sonrisa y la mia
se han  hecho  compañía
Nuria Freixa

BONS REIS
Eduard Sagarra i Trias