divendres, 14 de novembre del 2014

Derechos fundamentales

Avui, m’ha vingut, casualment , a la memòria aquest històric esdeveniment que tots els de la meva generació recordem amb emoció .Va canviar al país mes poderós del mon sense tenir que modificar una coma de la Constitució, sinó aplicar correctament el sentit de la llibertat d’un poble d’un estat .
 
Hoy , casualmente  ha venido a mi memoria, sin saber porque, este histórico discurso que ,quienes son de mi generación ,recordamos y vivimos con emoción. Cambio el concepto de libertad sin cambiar la Constitución americana ni apelar al Derecho Internacional.
 
“Still I have a dream, a dream deeply rooted in the American dream – one day this nation will rise up and live up to its creed, "We hold these truths to be self  evident: that all men are created equal." I have a dream...
Martin Luther King, Jr. (August the 28th 1963)

 
Jo encara tinc un somni. És un somni profundament arrelat en el somni americà.
 Tinc el somni que un dia aquesta nació s’alçarà i experimentarà el veritable significat del seu credo: "Creiem que aquestes veritats són evidents per si mateixes: que tots els homes són creats iguals."
 
 Tinc el somni que un dia, en els turons vermells de Geòrgia, els fills dels antics esclaus i els fills dels antics propietaris d’esclaus seran capaços d’asseure’s plegats a la taula de la germanor.
 Tinc el somni que un dia, fins i tot l’estat de Mississipí, un estat desert, recremat per l’escalfor de la injustícia i l’opressió, es transformarà en un oasi de llibertat i justícia.

 
 Tinc el somni que els meus quatre fills un dia viuran en una nació en què no seran jutjats pel color de la seva pell sinó per la naturalesa del seu caràcter.
 
..............
 Aquesta es la nostre esperança. Es la fe amb la que tornaré al sud. Amb aquesta fe serem  capaços  d’esculpir de la muntanya  de la desesperació, una pedra d’esperança. 
Amb aquesta fe serem capaços de transformar les discòrdies de la nostre nació en una bonica sintonia de germanor. Amb aquesta fe serem capaços de treballar plegats  , de pregar plegats, de lluitar plegats, per anar plegats a la presó, de lluitar  plegats  per la nostre llibertat , amb la convicció que un dia serem lliures .  

 
..........

Martin Luther King 28 de agost de 1963

 
“   Tengo todavía un sueño . Es un sueño profundamente enraizado en el sueño americano 
Yo tengo un sueño que un día esta nación se elevará y vivirá el verdadero significado de su credo, creemos que estas verdades son evidentes: que todos los hombres fueron creados iguales. 
Yo tengo un sueño que un día en las coloradas colinas de Georgia los hijos de los antiguos esclavos y los hijos de los antiguos propietarios de esclavos serán capaces de sentarse juntos en la mesa de la hermandad.
Yo tengo un sueño que un día incluso el Estado de Mississippi, un estado desierto, sofocado por el calor de la injusticia y la opresión, será transformado en un oasis de libertad y justicia. 
Yo tengo un sueño que mis cuatro hijos vivirán un día en una nación donde no serán juzgados por el color de su piel sino por la naturaleza de su carácter. 
……….    

Esta es nuestra esperanza. Esta es la fe con la que regresaré al sur. Con esta fe seremos capaces de esculpir de la montaña de la desesperación una piedra de esperanza. 
Con esta fe seremos capaces de transformar las discordancias de nuestra nación en una hermosa sinfonía de hermandad. Con esta fe seremos capaces de trabajar juntos, de rezar juntos, de luchar juntos, de ir a prisión juntos, de luchar por nuestra libertad juntos, con la certeza de que un día seremos libres. 
………….
Martin Luther King 28 de agosto de 1963
(Traducciones muy libres EST)
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada