divendres, 26 de setembre del 2014

Tomas Iriarte

 Els homes en general i la societat espanyola del segle XXI estan preparats per a tenir una capitana en un equip esportiu masculí ? La polèmica viva  que ha sorgit, m'ha recordat uns versos satírics de Tomas Iriarte (Tenerife, 1750; Madrid, 1791) i que potser haurien de penjar a la porta dels vestidors de la selecció de Tennis del circuit del Grand Slam i de la Copa Davis.(no d'avis)
 
¿ Los hombres  y la Sociedad española del siglo XXI están realmente preparados para tener una capitana en un equipo deportivo masculino ?La viva polémica desatada en nuestra sociedad me ha traído a la memoria unos versos satíricos de Tomas Iriarte (Tenerife, 1750; Madrid, 1791), que quizás deberían ser colgados en la puerta del vestuario masculino de Tenis del circuito del Gran Slam  y de la Copa Davis.
 
 
Circunstancias que ha de tener la que yo tome por mujer:
 
Busco una ninfa no tosca;
y si es bonita, mejor;
desembarazada, limpia,
y garbosa sin ficción.
De opinión acreditada
y de un delicado honor;
que sepa amar la virtud
y al vicio tenga aversión.
Buena amiga, compañera,
cuya conducta exterior
ha de ser tal que aun la apruebe
la envidia por precisión.
Artes propias de su sexo
ha de saber con primor,
logrando en cualquier concurso
la pública aceptación.
Ni la quiero que enmudezca,
ni que charle con furor;
seria, sin parecer fría,
franca sin provocación.
Prudente, agradable, cauta,
con juicio y con pundonor,
la voluntad del consorte
seguirá sin dilación.
Siempre igual, siempre tranquilo,
ha de conservar su humor,
aunque la varia fortuna
haga cualquier mutación.
 
Tomás de Iriarte

dilluns, 22 de setembre del 2014

Premis Advocacia 2014



L’Advocacia Catalana dóna els Premis ‘Valor’ a persones que s’han destacat pel seu compromís, solidaritat i recerca de la justícia en diferents àmbits

·        L’advocat francès Robert Badinter, que va assolir l’abolició de la pena de mort a França l’any 1981, rep el Premi ‘Valor’ a l’Advocacia Compromesa

·         L’advocat català Eduard Sagarra, president de l’Associació per a les Nacions Unides a Espanya des del 2009, Premi ‘Valor’ a l’Advocacia Solidària

·        L’equip format pels tres periodistes de El Periòdico que van destapar el ‘cas Óscar Sánchez’, el renta-cotxes de Montgat injustament empresonat a Nàpols, assoleix el Premi ‘Valor’ al Periodisme d’Investigació
  

El Consell de l’Advocacia Catalana ha celebrat avui la primera edició dels Premis ‘Valor’, uns guardons que distingeixen les persones que s’han destacat per defensar els drets humans i que amb la seva feina, des de diferents àmbits professionals, han contribuït a lluitar contra les injustícies. Els guardonats en la primera edició d’aquests premis són: L’advocat francès Robert Badinter, principal impulsor de l’abolició de la pena de mort a França; l’advocat català Eduard Sagarra, president de l’Associació per a les Nacions Unides a Espanya i els periodistes Antonio Baquero, Michele Catanzaro i Àngela Biesot, que van destapar el cas Óscar Sanchez, el renta-cotxes de Montgat injustament empresonat a Itàlia.   

Durant l’acte, celebrat aquesta tarda l’Auditori de La Pedrera, el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Miguel Àngel Gimeno, ha estat l’encarregat de lliurar el Premi a Robert Badinter, mentre que el conseller de Justícia, Germà Gordó, ha lliurat el premi a Eduard Sagarra. L’equip d’investigació de El Periòdico ha rebut el premi de mans del  president del Consell de l’Advocacia Catalana, Miquel Sàmper.

Els premiats han rebut una escultura commemorativa en bronze creada per l’artista Mercè Riba. L’acte, presentat per la periodista Marta Cailà, s’ha celebrat aquest dijous, 18 de setembre, a l’Auditori de la Pedrera.

Aquests són els mèrits reconeguts als premiats:

·        Robert Badinter, Premi ‘Valor’ a l’Advocacia Compromesa

o   Nascut al març de 1928 a París, és advocat, professor universitari, assagista i polític francès. Va ser ministre de Justícia de França fins el 1986 i durant el seu mandat va aconseguir abolir la pena de mort a França, el 9 d’octubre de 1981. President del Consell Constitucional de la república Francesa entre 1986 y 1995, és reconegut internacionalment per la seva lluita a favor de la reinserció de persones preses i contra la pena de mort. Al novembre de 2003 és designat pel Secretari General de les Nacions Unides, Kofi Annan, per formar part del grup d’experts internacionals encarregats de proposar una reforma de les Nacions Unides. Va presidir el Tribunal d’Arbitratge i Conciliació de l’Organització per a la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE) des de la seva creació fins al 2013.
o   Premi ‘Valor’ a l’Advocacia Compromesa per impulsar el respecte a la vida, la confiança en les persones, la reinserció dels presos i el dret a les segones oportunitats.

·        Eduard Sagarra, Premi ‘Valor’ a l’Advocacia Solidària

o   Nascut el novembre de 1947, és advocat en exercici des de 1972 i professor titulat de Dret Internacional de la Universitat de Barcelona i d’ESADE. Des de l’Associació per a les Nacions Unides a Espanya (ANUE), que presideix des de 2009, ha contribuït a difondre els propòsits i els principis de les Nacions Unides, i a defensar els drets humans i les llibertats fonamentals de totes les persones, així com a sensibilitzar la societat catalana sobre la importància del manteniment de la pau, la seguretat internacional i el desenvolupament. Anteriorment va presidir el Consell Català del Moviment Europeu, associació pluralista i independent integrada dins el Moviment Europeu Internacional, des d’on va promoure l’establiment de la Carta dels Drets Humans de la Unió Europea que garanteix les llibertats de pensament, de reunió i d’expressió, com també el lliure exercici de diferents ideologies polítiques.

o   Premi ‘Valor’ a l’Advocacia Solidària per promoure en la nostra societat els valors de la tolerància, la convivència, la comprensió, la solidaritat i la cooperació entre tots els pobles i totes les persones del món, sense tenir en compte la seva raça, el sexe, l’origen, la nacionalitat ni l’orientació religiosa o política.




·        Antonio Baquero, Michele Catanzaro i Àngela Biesot, Premi ‘Valor’ al Periodisme d’Investigació’

o   L’equip de investigació de El Periòdico que va destapar els errors policials i judicials que van portar a una persona innocent a passar 626 dies en una presó italiana, acusada de narcotràfic. El reportatge d’investigació dels tres periodistes va culminar amb l’alliberament del renta-cotxes de Montgat, Óscar Sánchez, detingut i empresonat a Nàpols per una confusió, en haver-li suplantat la identitat un narcotraficant.  En descobrir-se la veritat, Óscar Sánchez va ser alliberat i exculpat de tots els càrrecs que se li imputaven.

o   Premi Valor’ al Periodisme d’investigació per promoure el treball de investigació, la recerca de la veritat i, en definitiva, la justícia.







Barcelona, 18 de setembre de 2014











Per a més informació:

Magda Pujol
Gabinet de Comunicació
Consell de l’Advocacia Catalana
Tel. 653 39 99 69
Segueix-nos a través del Twitter


divendres, 19 de setembre del 2014

Montserrat Abelló

Comencem una nova  temporada  dels divendres poètics que es la nº 16!!!!
Fa pocs dies va morir la Gran poetessa Montserrat Abelló (1918 – 2014) que va esser Premi d’Honor de les Lletres catalanes al 2008, i a qui dediquem aquest primer Divendres del curs 2014-2015, amb dos dels seus poemes .
Iniciamos la 16 temporada de los “divendres poetics , con dos pequeños poemas de Montserrat Abelló  recientemente desaparecida.
 
I aprenc a dir que No.
Amollo en la nit
la veu amarga o
la veu esperançada.
I aprenc a dir que No.
... Que ja no és temps de plorar
ni de lamentar-se, ni tampoc
el de cercar excuses fàcils.
I aprenc a dir que No."
 
Y Aprendo a decir que no 
Me dejo ir  en la noche
la voz amarga o
a voz esperanzada.
Y aprendo a decir que No.
…Que ya no es tiempo de llorar
ni de lamentarse, ni tampoco
el de  buscar escusas fáciles .
Y aprendo a decir No
 
Visc i torno
A reviure
Cada poema,
Cada paraula.
Estimo tant
La vida
Que la faig meva
Moltes vegades
 
Vivo y vuelvo
a revivir
cada poema
cada palabra.
Quiero tanto
la vida
que me la hago mía
muchas veces